‘Hoe goed de kwaliteit is, ervaren onze klanten’

Niverplast vertrouwt al decennialang op THK-geleidingen

“Als het nodig is, dan zijn ze er altijd”, zo schetst Pelle de Jong, inkoper bij Niverplast, in het kort de relatie met LM Systems. Al meer dan 20 jaar past het familiebedrijf THK-geleidingen toe in zijn verpakkingsmachines. “Naar volle tevredenheid. Wij hebben geen klachten. Hoe goed de kwaliteit is, ervaren onze klanten. In Australië staan machines die hebben 14 miljoen slagen gemaakt. Met anderhalve meter per slag zijn dat heel wat kilometers – en ze lopen nog altijd.”

Niverplast in Nijverdal is producent van ‘bag in box’ verpakkingsmachines voor een variëteit aan producten en markten. Of het nu om het verpakken van groenten en fruit gaat, bakkerijproducten vlees en vis, olies en vetten. Van de eerste verpakkingsmachines voor bloembollentelers is het familiebedrijf uitgegroeid tot een internationaal actieve onderneming. De verpakkingsmachines vinden niet alleen hun weg naar afnemers in Europa. Ook in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland worden de oplossingen van Niverplast op waarde geschat.

Bloembollen

Overigens heeft de bedrijfsnaam niets met vestigingsplaats Nijverdal te maken, maar is een creatieve samentrekking van Nieuwenhuis Verpakkingen en Plastics. In 1986 richt Gerrit Jan Nieuwenhuis het bedrijf op en gaat handelen in verpakkingsmaterialen. Hij heeft vooral veel succes met een concept dat EasyOpen heet. De plastic zakken pak je zoals de naam al doet vermoeden heel gemakkelijk van een houder en zijn ook meteen geopend. “Met EasyOpen kan je zakken in luttele seconden openen. Vergelijk dat met je rol vuilniszakken waarmee je dan thuis in de weer moet en die los moet zien te krijgen”, grapt de Jong. “Die zakken werden in eerste instantie vooral geleverd aan de bloembollenindustrie. Daar werden die zakken in een krat geplaatst en daar ging dan turf in en vervolgens de bloembollen. Dan werd de zak gesloten en ging het koelhuis in en zo werden ze gereedgehouden voor de export.”

Hoge vlucht

Het vervolg laat zich een klein beetje raden. De bloembollenindustrie klopt bij Nieuwenhuis aan met de vraag of hij dat plaatsen van die zakken in een doos niet kan automatiseren. Het gaat tenslotte om steeds dezelfde handeling. “Eind jaren negentig heeft Gerrit Jan met een paar engineers uiteindelijk een machine voor ontwikkeld – de EasyPlast.“ Wat volgt is een duidelijk gevalletje van mond-tot-mond reclame als nog in datzelfde jaar 1997 een paar maanden na de levering van de eerste machine voor het plaatsen van de zakken, nog eens twaalf klanten voor een EasyPlast bij Nieuwenhuis aankloppen.

Niverplast

Dit is het begin van een succesvolle machinebouwtak, die uiteindelijk zo’n hoge vlucht neemt dat de productie van de EasyOpen-zakken wordt ondergebracht bij een partner in Leek, Sylvaphane. Dit bedrijf produceert de zakken tot op de dag van vandaag nog steeds en Niverplast verkoopt ze. Dergelijke partners voor de productie van de EasyOpen-zakken heeft Niverplast inmiddels wereldwijd.

De Jong zelf komt in 2013 bij Niverplast, dat tegen die tijd al pakweg 60 werknemers heeft. “Vanaf dat moment – dus de laatste 10 jaar – zijn we uitgegroeid tot een echte multinational met 280 werknemers inclusief alle agenten. We worden vertegenwoordigd in Italië, Spanje, in Frankrijk. Duitsland, Zwitserland, de Verenigde Staten. Azië doen we voor een deel nog zelf. We verkopen zelfs machines in Oceanië. Eind 2021 hebben we nog 80 machines aan de kiwi-industrie in Nieuw-Zeeland verkocht. 70 tot 80 procent van wat we maken is bestemd voor de export.”

 Breed machineportfolio

Die order maakt al duidelijk dat Niverplast niet alleen meer in de ‘bloembollen’ zit. Ook het productprogramma is aanzienlijk uitgebreid. “Na de bollenindustrie kwamen al heel snel de industriële bakkerijen in beeld. Zij kwamen met de opmerking ’Dat zakje dat wordt geplaatst dat is leuk, maar het moet eigenlijk ook weer dicht’. Dat is ook de hele tijd dezelfde handeling dus waarom doen we dat niet? Daar is onze VarioSeal als tweede machinetype uitgekomen.

“En die vragen gingen steeds verder: ‘het product moet ook nog van A naar B en ik zou ook wel weten hoeveel er in een doos gaan. En dat spul dat in die doos gaat kan je dat ook niet doen?’ In die industriële bakkerijen zijn we eigenlijk een soort system-integrator geworden van ons eigen product. Daar hebben wij ondertussen een vrij breed machineportfolio voor ontwikkeld, waarbij wij vanuit onze standaard eigenlijk complete verpakkingslijnen kunnen leveren. In de bakkerijen noemen we dat een ‘freezer to freezer’-concept, waarbij een industriële spiraalvriezer die 20.000 broodjes per uur uitspuugt en dat eindigt dan voor ons met dozen geteld product die het vrieshuis weer in kunnen. En daar kun je bij ons een compleet systeem voor kopen.”

Inmiddels bestaat het portfolio van Niverplast uit een 18-tal machines voor de verpakkingsindustrie. Ook de producten die het bedrijf met zijn machines kan verwerken zijn diverser geworden. Behalve bollen, broodjes en fruit heeft Niverplast ook machines voor het afvullen met olies, vetten en poeders in het programma. Ook palletiseerrobots en AGVs horen bij het leverprogramma.

Premium verpakkingsmachines

Als producent van premium verpakkingsmachines staat bij Niverplast betrouwbare kwaliteit voorop. Dat geldt dus ook de componenten die in de machines zitten. LM Systems uit Veenendaal draagt daar met THK-geleidingen bijvoorbeeld aan bij. Welke geleiding uit het programma wordt toegepast is afhankelijk van het model verpakkingsmachine. Zo maken de Nijverdallers bijvoorbeeld gebruik van lineaire geleidingen met kogelketting in de loopwagen en zonder kogelketting. Een kogelketting voorkomt dat de kogels elkaar kunnen raken en puntcontact optreedt. Het resultaat is een geleiding die hogere draaggetalen en momenten kan opnemen en weinig geluid maakt. Ook de wrijving wordt verlaagd en maakt hogere snelheden mogelijk. Omdat de kogels in hun eigen ‘kamer’ lopen, verbetert bovendien de ruimte voor adequate smering van elke individuele kogel. En dat komt ook de levensduur ten goede.

Unieke set

Ook vinden veel verpakkingsmachines hun weg naar afnemers die actief zijn in de levensmiddelenindustrie. Daarom worden zowel de geleidingen als de loopwagens voor deze markt voorzien van een speciale Duralloy-coating. De compleet gedemonteerde loopwagens worden na het aanbrengen van de beschermende coating door LM Systems voorzien van de juiste kogelsortering op micrometerniveau. Het resultaat van dit maatwerk is een unieke set van geleiding en loopwagen afgestemd op de eisen van Niverplast en uiteraard inclusief levensmiddelenvet.

Intensiveren

In Nijverdal weten ze ook dat ze op de berekeningen van LM Systems kunnen vertrouwen. Maar beide partijen houden elkaar scherp. “We zijn eigenlijk wel vrij eigenwijs en we komen ook niet heel snel met vragen. Misschien vragen we ook wel minder dan ze ons zouden kunnen bieden”, evalueert De Jong de relatie met een blik op een gezamenlijke toekomst. In die gezamenlijk toekomst is nog voldoende ruimte om van elkaars expertise te profiteren. Wat de aandrijftechniek betreft verwacht De Jong dat in hun machines servotechniek meer en meer de overhand zal krijgen. De keuze is uiteraard gebaseerd op de specificaties van de klant. “Er zijn leveranciers gekomen in de tien jaar dat ik hier werk en er zijn leveranciers verdwenen. Maar over onze samenwerking met LM Systems heb ik geen twijfels”, besluit De Jong.