Spindels

Maximale positioneernauwkeurigheid

Spindels voor hoge herhaalnauwkeurigheid

De machinebouw kan niet zonder spindels. Wie een last met hoge herhaalnauwkeurigheid wil positioneren kan niet zonder deze cruciale component binnen de lineaire bewegingstechnologie. Met ons brede programma spindels dat wij optimaal aanpassen aan uw applicatie, leveren wij u een spindel van de hoogste kwaliteit.

Kogelomloopspindel LM Systems

Kogelomloopspindel

Kogelomloopspindels worden voor verschillende toepassingen gebruikt en in veel industriële sectoren. 

Glijspindel Speedy Grote spoed SGS Eichenberger LM Systems

Glijspindel

Bij een glijspindel is direct contact tussen de spindel en de moer en wordt gebruikt in toepassingen waar sprake is van lage belastingen.

Onze Technisch adviseur kijkt mee

Direct contact met onze accountmanager

Leverprogramma spindels

Ons leverprogramma bestaat uit verschillende typen spindels. Op basis van de criteria die doorslaggevend zijn voor het succes van uw toepassing, komen we samen tot een optimale lineaire oplossing. Ons assortiment bestaat uit:

  • Kogelomloopspindels;
  • Rollenomloopspindels;
  • Satellietrollenspindels – ook wel planeetrollenspindels en planetaire rollenomloopspindels genoemd;
  • Glijspindels;
  • Trapeziumdraadspindels.

De verschillende spindeltypen hebben allemaal hun specifieke – combinatie van –kenmerken.

Kogelomloopspindel

De kogelomloopspindel heeft bijvoorbeeld een hoog rendement in combinatie met een hoge belastbaarheid en nauwkeurigheid. Dit type spindel heeft bovendien uitstekende dynamische eigenschappen. Dit maakt de kogelomloopspindel tot een veelvuldig gekozen spindeltype, dat is terug te vinden in een breed scala aan machines in uiteenlopende industrietakken.

Rollenomloopspindel

De rollenomloopspindel is over het algemeen hoger belastbaar dan een kogelomloopspindel. Ze zijn bij uitstek geschikt voor toepassingen die met zware belastingen te maken hebben – ook als de stijfheid bijvoorbeeld hierdoor een rol van betekenis speelt. Ook als nauwkeurigheid van de beweging niet de hoogste prioritiet heeft, kunnen rollenomloopspindels een kosteneffectief alternatief zijn.

Satellietrollenspindel

In tegenstelling tot een kogelomloopspindel worden in een satellietrollenspindel cilindrische rollen mat draad als rollend element toegepast. De satellietrollen bevinden zich in een kooi. Door de satellietrollen gelijkmatig over de omtrek van de spil te verdelen, wordt de belasting evenredig verdeeld en wordt de wrijving tussen de spil en de moer verminderd. De satellietrollenspindel heeft een hoge belastingscapaciteit en een hoge stijfheid kan overweg met hoge snelheden. Bovendien kunnen ze worden geproduceerd met een zeer klein spoed voor een hoge positioneernauwkeurigheid.

Glijspindels

Bij de glijspindel beweegt de moer direct over de schroefdraad van de spil. Vanwege de wrijving die hierbij optreedt heeft de glijspindel een gemiddeld rendement. Als positioneernauwkeurigheid niet de hoogste prioriteit heeft in een applicatie, is het mogelijk om met een glijspindel tot een kostengunstige oplossing te komen.

Trapeziumdraadspindels

Bij een trapeziumdraadspindel zijn moer en spindel voorzien van trapeziumdraad, ontwikkeld voor het uitvoeren van bewegingen. De wrijving tussen moer en spindel resulteert in een lager rendement in vergelijking met bijvoorbeeld kogelomloopspindels. Een voordeel van trapeziumdraadspindels is wel dat ze zelfremmend zijn. Deze spindels zijn vooral geschikt voor het heffen of verplaatsen van zware lasten.

Productiemethode spindels

Een geslepen spindel wordt na het wervelen nogmaals geslepen, zodat een nog hogere nauwkeurigheid behaald kan worden. En andere methode om een spindel te vervaardigen is rollen. Dit is het koudvervormen van een as middels een rolwerktuig zodat de kogelbanen ontstaan. Een gerolde spindel heeft meestal een spindelnauwkeurigheid C7 van ±50 µm/300 mm en is kostengunstig in aanschaf ten opzichte van een geslepen spindel.

LM Systems: voor uw spindel op maat

Bij LM Systems krijgt u een spindel op maat die optimaal is afgestemd op uw toepassing. Tot dit maatwerk behoren onder andere het aanpassen van de voorspanning, het eventueel coaten van uw spindel en moer, advies over en gebruik van speciale smeermiddelen en specifieke eindbewerkingen.

Meer weten over Spindels?

Meer weten over ons uitgebreide aanbod spindels? En alle mogelijkheden? Neem contact met ons op. 

LM Systems