Niverplast vertrouwt al decennialang op THK-geleidingen

“Als het nodig is, dan zijn ze er altijd”, zo schetst Pelle de Jong, inkoper bij Niverplast, in het kort de relatie met LM Systems. Al 20 jaar past het familiebedrijf THK-geleidingen toe in zijn verpakkingsmachines. “Naar volle tevredenheid. Wij hebben geen klachten. Hoe goed de kwaliteit is, ervaren onze klanten. In Australië staan machines die hebben 40 miljoen slagen gemaakt. Met anderhalve meter per slag zijn dat heel wat kilometers – en ze lopen nog altijd.”

Niverplast in Nijverdal is producent van ‘bag in box’ verpakkingsmachines voor een variëteit aan producten en markten. Of het nu om het verpakken van groenten en fruit gaat, bakkerijproducten vlees en vis, olies en vetten. Van de eerste verpakkingsmachines voor bloembollentelers is het familiebedrijf uitgegroeid tot een internationaal actieve onderneming. De verpakkingsmachines vinden niet alleen hun weg naar afnemers in Europa. Ook in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland worden de oplossingen van Niverplast op waarde geschat.

THK geleidingen

Premium verpakkingsmachines

Als producent van premium verpakkingsmachines staat bij Niverplast betrouwbare kwaliteit voorop. LM Systems draagt daar met THK-geleidingen aan bij. Welke geleiding is afhankelijk van het model verpakkingsmachine. Niverplast maakt bijvoorbeeld gebruik van lineaire geleidingen met en zonder kogelketting in de loopwagen. Een kogelketting voorkomt dat de kogels elkaar kunnen raken en puntcontact optreedt. Het resultaat is een geleiding die hogere draaggetallen en momenten kan opnemen en weinig geluid maakt. Ook de wrijving wordt verlaagd en maakt hogere snelheden mogelijk. Omdat de kogels in hun eigen ‘kamer’ lopen, verbetert bovendien de ruimte voor adequate smering van elke individuele kogel. En dat komt ook de levensduur ten goede.

Unieke set

Ook vinden veel verpakkingsmachines hun weg naar afnemers die actief zijn in de levensmiddelenindustrie. Daarom worden zowel de geleidingen als de loopwagens voor deze markt voorzien van een speciale Duralloy-coating. De compleet gedemonteerde loopwagens worden na het aanbrengen van de beschermende coating door LM Systems voorzien van de juiste kogelsortering op micrometerniveau. Het resultaat van dit maatwerk is een unieke set van geleiding en loopwagen afgestemd op de eisen van Niverplast uiteraard inclusief levensmiddelenvet.

Intensiveren

In Nijverdal weten ze ook dat ze op de berekeningen van LM Systems kunnen vertrouwen. Maar beide partijen houden elkaar scherp. “We zijn eigenlijk wel vrij eigenwijs en we komen ook niet heel snel met vragen. Misschien vragen we ook wel minder dan ze ons zouden kunnen bieden. We stellen bijvoorbeeld zelf lineaire modules samen en bouwen die in de machine. Je moet je dan afvragen of je niet beter een complete module kan inkopen”, evalueert De Jong de relatie met een blik op een gezamenlijke toekomst. “Er zijn leveranciers gekomen in de tien jaar dat ik hier werk en er zijn leveranciers verdwenen. Maar over onze samenwerking heb ik geen twijfels.”